Városimázs (City branding)

Városimázs (City branding)

Városimázs (City branding)

Városimázs (City branding).

Napjainkra a kommunikációs csatornák fejlődésének köszönve, amit az internet nem csak kibővített, hanem villámgyorssá is tett, korlátlan mennyiségű információhoz juthatunk a világ legkülönbözőbb tájairól. E mellett a globális infrastuktúra és közlekedési hálózat lehetővé tette, hogy olyan helyekre is könnyedén elutazzunk, ahová az elődeinknek esélyük sem volt. Ez a globális fejlődés magával hozta az országok, régiók valamint a városok versenyét.
A városok a mellett, hogy földrajzi és közigazgatási egységek, piaci szereplőkké is váltak és egymás versenytársai lettek - magyarul termékek.
Minden városnak ugyanaz a célja: befektetőket vonzani, mivel a gazdaság termeli az adót, és új munkahelyeket teremt, van adó, lehet a várost fejleszteni, ha van munkahely, vannak lakosok, megmaradnak a fiatalok, ha vannak fiatalok, van kire építeni a jövőt és a politkusoknak is lesz hosszútávon munkája :). A viccet félretéve, ahhoz, hogy egy város versenyképes legyen és minél több bevételt tudjon generálni, a kereskedelmi marketingben jól bevált módszereket kell alkalmaznia. Ezt már világszerte felismerték a város vezetők, egyre több város és település neve igazi márkává nőtte ki magát.
A városimázs az a benyomás, amit hozzátársítanak a lakosai, az oda látogató turisták és a civil- vagy a gazdasági szereplők.
A pozitív városimázs alapja a pozitív belső kommunikáció. Először a helyi lakosoknak, civil szervezeteknek, intézményi hálónak, gazdasági szereplőknek és az önkormányzatnak kell kialakítani egy saját identitást, amivel azonosulni tudnak. Ennek az identitásnak autentikusnak kell lennie, összhangban a város múltjával, jelenével és adottságaival, valamint túl kell, hogy élje a politikai változásokat, ugyanis a városimázs és városmarketing nem egyenlő a politikai marketinggel! Miután letisztáztuk, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk és hová tartunk, mi az, amire büszkék vagyunk és mivel tud többet a városunk, mint a többi, tudjuk pozicionálni magunkat a piacon mint termék, mint márkanév.