Ha november akkor karácsony - reklám kritika

Ha november akkor karácsony - reklám kritika

Ha november akkor karácsony - reklám kritika

Ha november akkor karácsony - reklám kritika.

Miután november elején letudtuk a térségünkben nagy hagyománnyal bíró Helloweent, majd bevásároltunk a következő 12 hónapra a Black Friday akciókat kihasználva, már készülhetünk is a karácsonyra (és még mindig csak november van). Mi anyukák mind ezt széles mosollyal, átható és őszinte szeretettel tesszük. Persze… Meg egyre gyakrabban járunk rá a mézes pálinkának félre tett átlátszó nedűre, így legalább látszólag normálisak tűnünk...

November derekán megérkeztek a karácsonyi akciós ajánlatok és ezzel együtt a hirdetések. Szakmailag teljesen érthető, mert aki kimarad, az lemarad és így a fogyasztóknak is több idejük jut a válogatásra. 

Két gyermekes anyaként persze én is nehezen viselem, hogy így a gyerekeimnek is több idejük jut a válogatásra, hisz ők is néznek TV-t. Gondolom, nem kell túl magyaráznom, hogy milyen, amikor beindul a Télapónak szánt rajz cunami…

Az idei karácsonyi reklámokat tekintve, érdeklődve figyelem, hogy ki és hogyan próbálja meg beleilleszteni a családi karácsonyi pillanatokat a folyamatosan változó járványügyi helyzetbe.

A korábbi években ez tiszta helyzetet teremtett a marketingeseknek, hisz a meghitt pillanatokkal soha sem lehetett tévedni és ilyenkor szinte bármit el lehet adni. A családok gyülekeztek, ölelkeztek, egy helyen voltak kicsik és nagyok, idősek és fiatalok. Már csak a kreativitáson múlt, hogy melyik évben ki milyen újítást tud felmutatni, így a karácsonyi kampányok már szinte nem is a brandek harca volt, hanem a kreatív csapatokè.

Idén viszont a világszerte folyamatosan változó járványügyi helyzetet szem előtt tartva,  a kreatívosoknak szinte penge élen kell táncolniuk a karácsonyi üzenetek megfogalmazása során. Hogyan tudják a meghitt családi együttléteket beleilleszteni a jelenlegi helyzetbe? Legyenek sokan egy helyen vagy ne? Mutassanak gyülekező családokat vagy ne? Mi legyen a nagyszülőkkel?

Elindult a marketing történelem első COVID karácsonyi kampánya.

A telekommunikációs cégek, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is szinte elsőként kezdték meg a karácsonyi kampányukat és a hagyományokhoz híven a TV hirdetések kulcs szerepet játszanak a kampány során.

A magenta színű brand komolyan vette, hogy a nagyszülők távol lesznek a család többi tagjától és egyedül fogják tölteni az ünnepeket. 2020.november 16-án került fel a Youtube csatornájukra a TV-ből is jól ismert videó „Hogy mindig ott lehessetek egymásnak” címmel. Az biztos, hogy a vírus tagadók nem a célcsoportjai ennek a márkának, mint ahogy az is biztos, hogy azok a nagyszülők, akik eddig nem vették számba a magányos karácsony lehetőségét, ez a videó biztosan fel hívja rá a figyelmüket.

https://www.youtube.com/watch?v=4n6-DLPTLjc

A piros színű telekommunikációs brand, szintén azon a napon, november 16-án tette fel Youtube csatornájára a karácsonyi videóját. Ők kedvesen home office-ban tartják a télapót és egy négy tagú családot állítottak a videó központjába. „Idén is megtörténhet a csoda” címmel a videó központi témája egy aranyos családi huncutság, az üzenet pedig gyakorlatilag „békeidőben” is megállja a helyét.  

https://www.youtube.com/watch?v=xMvMohxh4Ps

A kék színű márka egy megható versre fűzte fel a video story board-ját. #CSAKERREVÁRTAM – mindössze ennyi a videó leírása és a sok egymást követő pillanatkép után, amikre idén kifejezetten nagyon vártunk, Ők bevállaltak egy nagyobb családi ölelkezést a videó végén. Ez a videó később, november 19-én került fel Youtube-ra. Ennek ellenére a felsoroltak közül jelenleg ezen a videón található a legtöbb kedvelés.

 https://www.youtube.com/watch?v=marx1qV5km4

Áttekintés 2020. 11. 26.

Youtube csatorna

Telekom HU

Vodafon Hungary

TelenorHungary

Feliratkozók száma

15,2 E

13,3 E

6,84 E

Like a videón

35

37

158

Dislike a videón

6

5

2

Hozzászólás

10

0

17

Videó megtekintése

2.481

3.999

7.856

A kiemelt videókat összevetve egyenlőre úgy tűnik, hogy a három nagy szolgáltató közül a Telenor tudta megfogalmazni az idei év legjobb üzenetét, persze messze van még a kampány vége. 

Egy valami viszont idén is ugyan úgy megy, mint a korábbi években: mi anyukák  idén is végig nézzük a többi reklámból visszaköszönönő  mindig mosolygós, mindig ügyes, mindig csinos, mindig türelmes anyuka ideálokat, akik a  szófogadó gyerekeikkel együtt elkészítik a tökéletes mézeskalácsokat, miközben a konyha csillog a tisztaságtól, de ha még sem, akkor anyuka széles mosollyal tekint a rendetlenségre. 

Szerencsére barátaink, Vilmos Körte, Kajszi Barack és Vegyi Gyümi, mindig társak, ha lelki erősítésre van szükségünk!